Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Πυρπολήστε» τους πολιτικά για «να γενούνε λάμψη τα σκοτάδια»...

Πολύ πριν φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, κυκλοφορούσαν μελέτες που έλεγαν πως ένα εκατομμύριο πληθυσμός θα προστεθεί στις μερικές χιλιάδες που ζούσαν ως τότε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Πού θα έμεναν αυτοί οι άνθρωποι; Εκεί που ανοίγει πλάτωμα η φωτιά.

Οταν άρχισαν να μετατρέπουν το έλος του Μαραθώνα σε κωπηλατικό κέντρο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί απορούσαν για τη μετέπειτα χρήση του. Στα γύρω βουνά, όμως, είχαν ήδη χτιστεί οι βίλες των εκλεκτών. Και «δόξα τω θεώ» επεκτείνονται...

Απ' τη δεκαετία του '60 και μετά στο Σχοινιά κατασκήνωναν οι άνθρωποι απ' τις λαϊκές συνοικίες του βόρειου τμήματος του Λεκανοπεδίου. Αστραφτε ο τόπος και για φωτιά, ούτε υποψία. Μόλις άρχισε η εμπορική αξιοποίηση της γύρω γης άρχισαν και οι μουρμούρες για τους «άπλυτους» που βρωμίζουνε τον τόπο και βάζουνε σε κίνδυνο το δάσος.

Και τώρα που το μαύρο της καμένης γης ήρθε να προαναγγείλει τις επόμενες χρήσεις γης, ορισμένοι ψάχνουν ακόμα να βρούνε πού είναι το κράτος. Δεν τους περνά απ' το νου ότι κράτος είναι το εμπόριο της γης;

Μακάρι να αφήσουνε τη γη να ανασάνει και ξέρει αυτή το δρόμο της. Αλλά δε φαίνεται τέτοια προοπτική στον ορίζοντα. Αντίθετα, μέσα στο χαμό ορισμένοι βρήκανε παπά να θάψουνε πεντέξι. Ετσι, η «Αυριανή» πλασάρει και ολίγον από ΕΥΠ, σαν κι εκείνα τα απορρυπαντικά που συνιστούν οι κατασκευαστές διά πάσαν χρήσιν. Εκτός κι αν έχουν κάτι που δεν ξέρουμε στο μυαλό τους. Που μάλλον το έχουν, αν δεν το κάνουν πράξη κιόλας. Αλλωστε, η πολιτική προστασία μπορεί να μην καταφέρνει να προστατέψει από φωτιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές από τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου στη φύση, αλλά στην καταστολή του λαϊκού κινήματος εκπαιδεύεται και ξέρει να το κάνει καλά.

Πάμε γι' άλλα: Το τσαλακωμένο προφίλ της κυβέρνησης δε διορθώνεται και γιατί ήδη υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική εμπειρία, αλλά και γιατί το λίφτινγκ επιχειρείται να γίνει με τα ίδια υλικά. Οταν μιλάνε για διαρθρωτικές αλλαγές εννοούν κι άλλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προς το ελαστικότερο, κι άλλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό για την εναρμόνιση με τις αξιώσεις της ΕΕ, βάθεμα της κοινωνικής ανισότητας με ενίσχυση του κεφαλαίου, ακόμα μεγαλύτερη πίεση και στους αυτοαπασχολούμενους.

Ετσι εννοεί η αστική τάξη τη λύση στα λαϊκά προβλήματα. Και δεν κρύβει πως αυτό που την καίει είναι οι σταθερές κυβερνήσεις ακριβώς για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οπως ομολογεί και ότι για μια τέτοια προοπτική πρέπει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τα βρουν για να προχωρήσουν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Να ένας ακόμα λόγος για να μη σταθεί στα πόδια της καμιά «σταθερή» κυβέρνηση με κανέναν απ' τους δύο.

Ασχετο: Είναι μερικοί έπαινοι που από μόνοι τους σε εκθέτουν. Ακόμα και αν ήταν αθώος του αίματος ο Κοροβέσης, που δεν είναι, ήρθε ο Βότσης χτες στην «Ελευθεροτυπία» να βεβαιώσει πως καμαρώνει για τον Κοροβέση. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία περί αυτού. Εχουν μακρά «αντιεξουσιαστική» ιστορία οι δυο τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ